Τι είναι καρδιακός ρυθμός, παλμός, σφυγμός;
Καρδιακός ρυθμός είναι η συχνότητα με τη οποία διεγείρεται ηλεκτρικά η καρδιά μας. Από την άλλη ο καρδιακός παλμός είναι η συχνότητα με την οποία πάλεται η καρδιά μας και σπρώχνει το αίμα μέσα στα αγγεία μας. Καρδιακός σφυγμός είναι η αίσθηση που έχουμε στο χέρι μας, όταν προσπαθούμε να νιώσουμε πως περνάει (σφύζει) το αίμα μέσα από μια αρτηρία. Φυσιολογικά όλα τα παραπάνω (ρυθμός, παλμός, σφυγμός) θα πρέπει να συμβαινουν ταυτόχρονα, δηλαδη για κάθε σημείο του ρυθμού θα πρέπει να υπάρχει ένας παλμός της καρδιάς ο οποίος θα πρέπει να δημιουργεί ένα σφυγμικό κύμα στην αρτηρία. Ψηλάφηση παλμού είναι η προσπάθεια να πιάσουμε τον παλμό μας ψηλαφόντας τον καρπό μας
Τι καταλαβαίνουμε από την ψηλάφηση παλμού;
Ο παλμός αντιστοιχεί φυσιολογικά στον ρυθμό της καρδιάς. Αν εκπαιδευτούμε λίγο, μπορούμε ψηλαφώντας τον παλμό μας να καταλαβαίνουμε αν ο παλμος είναι:
- αργός
- γρήγορος
- ρυθμικός
- ακανόνιστος
Μειώστε την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου παρακολουθώντας τους παλμούς σας
Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αρρυθμία στους ηλικιωμένους και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Η ψηλάφηση του παλμού μπορεί να μας προειδοποιήσει για τυχόν ύπαρξη κολπικής μαρμαρυγής και ο ασθενής να τεθεί εγκαίρως σε προφυλακτική αγωγή για την αποτροπή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης των ασθενών για την έγκαιρη διάγνωση της ΚΜ, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, συνιστά την συχνή παρακολούθηση των καρδιακών παλμών.
Οδηγίες για την ψηλάφηση του παλμού
Καθήστε κάπου με ηρεμία και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

Χρησιμοποιείστε τα 2 δάκτυλα, δείκτη και μέσο.



Ακουμπήστε τον καρπό σας, στο σημείο πίσω από τον αντίχειρα.
Εφαρμόστε τόση πίεση ώστε να νιώθετε και στα 2 δάκτυλα το σφυγμικό κύμα στον καρπό, χωρίς να πιέζετε όμως πάρα πολύ. Μετά από μερικές προσπάθειες και με λίγη εξάσκηση θα το καταφέρνετε πολύ εύκολα.
Αφού μάθετε να ψηλαφάτε τον παλμό σας, προσπαθήστε να καταλάβετε αν χτυπάει ρυθμικά ή ακανόνιστα. Ένας τρόπος είναι να μετράτε φωναχτά τον κάθε χτύπο που νιώθετε “Ένα, Δύο, Τρία…”. Αν η αρίθμιση είναι σταθερή μάλλον είναι ρυθμικός ο σφυγμός σας. Αν χρειάζετε να επιταχύνετε και να επιβραδύνετε την αρίθμιση πιθανόν να είναι άρρυθμος.
Μάθετε επίσης να μετράτε τον παλμό σας.



60”
Μπροστά σε ένα ρολόι και αφού βρείτε καλά τον παλμό σας, ξεκινήστε να μετράτε τους παλμούς, για μια πληρη περιστροφή του δευτερολεπτοδείκτη (1 λεπτό). Ο αριθμός που θα βρέιτε αντιστοιχεί σε παλμούς το λεπτό.
Φυσιολογικά οι παλμοί πρέπει να είναι από 60 έως 100 ανά λεπτό και ρυθμικοί. Αν διαπιστώσετε πως είναι κάτω από 60, πάνω από 100 ή ακανόνιστοι καλό θα είναι να συμβουλευτήτε τον γιατρό σας.