Αίσθημα παλμών

Αίσθημα παλμών
Αίσθημα παλμών

Τι είναι το αίσθημα παλμών;

Ως αίσθημα παλμών ορίζουμε την αντίληψη του ασθενούς ότι η καρδιά του χτυπάει μάλλον ασυνήθιστα. Δεδομένου ότι οι χτύποι της καρδιάς μπορούν να γίνουν αντιληπτοί, το αίσθημα παλμών υπάρχει όταν η καρδιά χτυπάει γρήγορα, ακανόνιστα, “φτερουγίζει” ή χτυπάει πολύ δυνατά. 

Εκτός από το στήθος, ο ασθενής μπορεί να το αισθάνεται και στο λαιμό ή το στομάχι. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως κόπωση, ζάλη, λιποθυμία. 

Πότε πρέπει να επισκεφθώ γιατρό;Δεν χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, όταν το αίσθημα εμφανίζεται σπάνια, διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα και δεν συνοδεύεται από κανένα άλλο σύμπτωμα, σε ένα άτομο χωρίς προβλήματα υγείας. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να γίνει αρρυθμιολογική εκτίμηση.Ποια είναι τα αίτια;

Καταστάσεις που μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να επιδεινώσουν το σύμπτωμα συνήθως είναι:

  • Έντονες συναισθηματικές διαταραχές, άγχος, στρες, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού
  • Έντονη σωματική καταπόνηση
  • Αρρυθμιογόνοι παράγοντες όπως καφεΐνη, νικοτίνη, διάφορα φάρμακα
  • Πυρετός
  • Ορμονικές διαταραχές όπως διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, κύηση, εμμηνόπαυση

Η διόρθωση κάποιου από τα παραπάνω αίτια μπορεί να βελτιώσει ή να εξαφανίσει το αίσθημα παλμών. Πέραν των παραπάνω αιτίων, υπάρχουν και οργανικές καρδιοπάθειες, οι οποίες μπορεί να ευθύνονται για το συγκεκριμένο σύμπτωμα. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός σας θα πρέπει να κρίνει τη βαρύτητα της κατάστασης και να σας υποδείξει τρόπους για τη διάγνωση και αντιμετώπισή της.

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω;

Όπως σε όλες τις διαταραχές του ρυθμού εξέταση εκλογής είναι το Holter ρυθμού, το οποίο μπορεί να θέσει την διάγνωση και βάση της διάγνωσης ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει κατά περίπτωση για τον περαιτέρω έλεγχο που πιθανώς χρειάζεστε.