Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Τι είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα;

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα ή καρδιογράφημα ή ΗΚΓ σε συντομογραφία, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κλινικής εξέτασης στην καρδιολογία. Παραμένει εξέταση ζωτικής σημασίας για τη διάγνωση των καρδιακών παθήσεων, δίνοντάς μας πληροφορίες για καταστάσεις όπως η οξεία ισχαιμία του μυοκαρδίου (έμφραγμα του μυοκαρδίου), διάφορες αρρυθμίες, η καρδιακή ανεπάρκεια, συγγενείς καρδιοπάθιες κ.α.

Πως γίνεται η εξέταση;

Σαν εξέταση είναι γρήγορη και εντελώς ανώδυνη. Απαιτούνται μόνο λίγα λεπτά (2-3) για να πραγματοποιηθεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι, να ξαπλώσει ο ασθενής στην εξεταστική κλίνη, να συνδεθούν ηλεκτρόδια (καλώδια), στα χέρια, στα πόδια και το στήθος. Στη συνέχεια ο ασθενής παραμένει ήρεμος ώστε ο καταγραφέας να καταγράψει το ηλεκτρικό σήμα από την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς.

Δείχνει τα πάντα για την καρδιά;

Το τυπικό ηλεκτροκαρδιογράφημα έχει διάρκεια καταγραφής 10 δευτερολέπτων από 12 διαφορετικά “σημεία” της καρδιάς. Αυτό που βλέπουμε λοιπόν στο ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι το τί συμβαίνει στην καρδιά “τώρα”, δηλαδή τα τελευταία 10 δευτερόλεπτα. Έτσι για παράδειγμα μπορούμε να δούμε ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, το οποίο συμβαίνει τώρα ή μια μόνιμη κατάσταση όπως μία χρόνια αρρυθμία π.χ. κολπική μαρμαρυγή. Επίσης μπορούμε να δούμε καταστάσεις που επηρέασαν στο παρελθόν την καρδιά και φαίνονται στο ηλεκτροκαρδιογράφημα μέχρι τώρα. Για παράδειγμα μπορούμε να δούμε, ένα παλαιό έμφραγμα του μυοκαρδίου που άφησε ουλή στην καρδιά. Επίσης, να δούμε την διόγκωση μιας καρδιάς, από χρόνια αρτηριακή υπέρταση, χωρίς αγωγη.

Νιώθω συχνά την καρδιά μου να “χτυπάει” γρήγορα. Γιατί δεν το βλέπουμε στο ηλεκτροκαρδιογράφημα;

Όπως προαναφέρθηκε, στο καρδιογράφημα βλέπουμε καταστάσεις που έγιναν στο παρελθόν, αλλά επηρέασαν σημαντικά την καρδιά. Καταστάσεις όπως οι αρρυθμίες, δεν αφήνουν κάποιο “σημάδι” στην καρδιά. Καταγράφονται μόνο αν συμβούν την ώρα που γίνεται το ηλεκτροκαρδιογράφημα αλλιώς δεν φαίνονται, έστω και αν συμβαίνουν δευτερόλεπτα πριν πάμε στον γιατρό ή δευτερόλεπτα μετά.

Για να καταγράψουμε τέτοια γεγονότα, τα οποία συμβαίνουν κάποια στιγμή μέσα στη διάρκεια του 24ωρου, χρειαζόμαστε καρδιογράφημα μεγάλης διάρκειας ( Holter ρυθμού). Έτσι ανάλογα με την περίπτωση επιλέγουμε κάποια μέθοδο για τη διάγνωση της αρρυθμίας.