Εμφυτεύσιμο Holter

Τι είναι το εμφυτεύσιμο Holter;

Το εμφυτεύσιμο Holter είναι μία πολύ μικρή συσκευή καταγραφής ρυθμού, μεγάλης χρονικής διάρκειας (2-3 χρόνια), με μέγεθος περίπου όσο ένα USB Stick. Η συσκευή τοποθετείται κάτω από το δέρμα, στο στήθος, κοντά στην καρδιά ώστε να καταγράφει την καρδιακή δραστηριότητα. Ο όρος Holter για άλλη μία φορά χρησιμοποιείται λανθασμένα για να περιγράψει μία φορητή συσκευή που καταγράφει καριακό ρυθμό. Ο επίσημος διεθνής όρος είναι implantable loop recorder (ILR).

Είναι δύσκολη η εμφύτευση;

Όχι ιδιαίτερα. Είναι μια σχετικά απλή διαδικασία στα χέρια ενός έμπειρου γιατρού. Αφού το δέρμα καθαριστεί, μετά από τοπική αναισθησία, γίνεται μια μικρή τομή 3-4 εκ. Κάτω από την τομή δημιουργείται μία μικρή “θήκη” στην οποία θα τοποθετηθεί το εμφυτεύσιμο Holter. Ακολουθεί συραφή της τομής και ο ασθενής μπορεί να φύγει για το σπίτι του

Υπάρχουν επιπλοκές;

Γενικά οι επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες αλλά πάντα υπάρχει πιθανότητα να συμβούν. Οι συνηθέστερες είναι το αιμάτωμα και η μόλυνση στο σημείο της επέμβασης.

Ποιο είναι το πλεονέκτημα του εμφυτεύσιμου Holter;

Σίγουρα θα αναρωτιούνται αρκετοί για ποιο λόγο να μπεί κάποιος σε αυτή τη διαδικασία, ενώ υπάρχουν, πέραν του Holter ρυθμού, τόσοι άλλοι τύποι καταγραφής ρυθμού. Θα μπορούσε κάποιος να έχει στο σπίτι του έναv φορητό οικιακό καρδιογράφο. Θα μπορούσε, ακόμη καλύτερα, να εχει συνεχώς πάνω του, ένα ρολόι smartwatch με δυνατότητα καταγραφής ΗΚΓ και όποτε νοιώθει συμπτώματα να τα καταγράφει. Το βασικότερο πλεονέκτημα όμως του εμφυτεύσιμου Holter πέραν από τη μακροχρόνια καταγραφή είναι ότι δεν απαιτεί κάποια ενέργεια από τον ασθενή για να καταγράψει το συμβάν. Έτσι στην περίπτωση του συγκοπτικού επεισοδίου, όπου ο ασθενής χάνει αιφνιδίως τις αισθήσεις του, το συμβάν θα καταγραφεί αυτόματα και έτσι θα τεθεί η διάγνωση.

Πότε πρέπει να βάλω εμφυτεύσιμο Holter;

Οι περιπτώσεις οι οποίες θα πρέπει να σκεφτούμε το εμφυτεύσιμο Holter είναι:

  • Απώλεια αισθήσεων με την υποψία ότι οφείλεται σε αρρυθμία
  • Επαναλαμβανόμενα συγκοπτικά επεισόδια χωρίς διάγνωση
  • Αίσθημα παλμών το οποίο ποτέ δεν καταγράφηκε
  • Διάγνωση κολπικής μαρμαρυγής σε κρυπτογενές εγκεφαλικό επεισόδιο