Κολπικός πτερυγισμός

Τι είναι ο κολπικός πτερυγισμός;

Ο κολπικός πτερυγισμός ανήκει στις υπερκοιλιακές αρρυθμίες. Έχει πάρα πολλές ομοιότητες με την κολπική μαρμαρυγή σε σημείο που να αποκαλούνται “ξαδερφάκια¨. Εν τούτοις δεν είναι τόσο απλό να γενικεύουμε έτσι και οι δύο αρρυθμίες θα πρέπει να ξεχωρίζονται τόσο στή διάγνωση όσο και στην αντιμετώπιση.

Ο κολπικός πτερυγισμός έχει πολλές παραλλαγές όμως η συνηθέστερη μορφή του αφορά αρρυθμία που ξεκινάει από τον δεξιό κόλπο της καρδιάς.

Είναι επικίνδυνος ο κολπικός πτερυγισμός;

Όπως και στην κολπική μαρμαρυγή ο ασθενής δεν κινδυνεύει, συνήθως άμεσα από αιφνίδιο θάνατο λόγω της αρρυθμίας. Κινδυνεύει από την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου το οποίο είναι αποτέλεσμα δημιουργίας θρόμβου στον αριστερό κόλπο της καρδιάς. Ο θρόμβος δημιουργείται με τον ίδιο περίπου μηχανισμό και μπορεί να προκαλέσει έμφρακτο εγκεφαλικό επεισόδιο. Έτσι ο ασθενής χρήζει προφύλαξης με αντιπηκτική αγωγή.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κολπικού πτερυγισμού;

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν, από πολύ έντονο αίσθημα παλμών, δύσπνοια, ζάλη και έντονη κόπωση μέχρι και ήπια φτερουγίσματα. Πολλές φορές όμως ο κολπικός πτερυγισμός μπορεί να βρεθεί ως τυχαίο εύρημα σε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Πως γίνεται η διάγνωση του κολπικού πτερυγισμού;

Όπως συμβαίνει γενικά με τη διάγνωση αρρυθμιών, το ηλεκτροκαρδιογράφημα θέτει τη διάγνωση. Όμως και σε αυτήν την περίπτωση, το μεγαλύτερο διαγνωστικό εργαλείο είναι το Holter ρυθμού όμως. Και στην περίπτωση του κολπικού πτερυγισμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνικές παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού οι οποίες χρησιμοποιούν τόσο κλασσικά και απλοϊκά μέσα όπως μέτρηση της αρτηριακής υπέρτασης ή ψηλάφηση του καρδιακού παλμού, μέχρι smartphones, smartwatches και φορητούς καρδιογράφους οικιακής χρήσης. 

Υπάρχει θεραπεία για τον κολπικό πτερυγισμό;

Για τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, οι ασθενείς ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου που έχουν θα πρέπει να λάβουν αντιπηκτική αγωγή ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία θρόμβου.

Η ίδια η αρρυθμία μπορεί να βοηθηθεί από φαρμακευτική αγωγή, όμως η ριζική και ενδεδειγμένη θεραπεία είναι επεμβατική με κατάλυση (καυτηριασμός της εστίας)