Καρδιογράφημα smartwatch

Είναι αξιόπιστο ένα καρδιογράφημα smartwatch;

Πολλοί θα έχουν την απορία αν είναι αξιόπιστο ένα καρδιογράφημα smartwatch. Για να απαντήσουμε στο ερώτημα, πρέπει πρώτα να εξετάσουμε, τι περιμένουμε μία τέτοια συσκευή και ποια είναι η χρήση της.

Τα smartwatch δεν είναι ιατρικές συσκευές.

Δεν είναι φτιαγμένα για να είναι ιατρικές συσκευές με όλα τα standards που απαιτούνται.

Τα smartwatch δεν είναι πραγματικοί καρδιογράφοι.

Είναι πολλά τα σημεία που χωρίζουν έναν καρδιογράφο με τη δυνατότητα ενός smatrwatch να καταγράψει ρυθμό. Το καρδιογράφημα έχει ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων είναι η συγκεριμένη ενίσχυση του σήματος που καταγράφει, ο ρυθμός δειγματοληψίας του σήματος, ο αριθμός και η θέση των απαγωγών, δηλαδή το που θα τοποθετηθούν τα ηλεκτρόδια στο σώμα. Πέραν των καρδιογράφων υπάρχουν και άλλες ιατρικές συσκευές οι οποίες δεν κάνουν καρδιογράφημα αλλά καταγράφουν ηλεκτροκαρδιογαφικό σήμα ή παλμό. Τέτοιες συσκευές είναι τα ecg monitor τα Holter ή τα παλμικά οξύμετρα. Οι παραπάνω συσκευές μπορεί να μην κάνουν πλήρες καρδιογράφημα, χρησιμοποιούνται όμως για την παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως διαγνωστικά εργαλεία. Αν για παράδειγμα σε ένα monitor ή σε ένα Holter, καταγραφεί μία κολπική μαρμαρυγή, βάσει αυτής της καταγραφής ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει φαρμακευτική αγωγή.

Στην περίπτωση των smartwatch πα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Πρώτα θα πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο καταγράφουν τον ρυθμό. Τα περισσότερα δεν έχουν καν αισθητήρα με δυνατότητα λήψης ηλεκτροκαρδιογραφήματος αλλά έχουν αισθητήρα παρόμοιο με αυτόν του παλμικού οξύμετρου. Άρα δεν καταγράφουν ρυθμό αλλά παλμό. Από τα λίγα smartwatch, που έχουν καρδιογραφικούς αισθητήρες, δεν γνωρίζουμε πολλά για το ολοκληρωμένο κύκλωμα που χρησιμοποιούν και έτσι δεν μπορούμε από τεχνικής άποψης να τα συγκρίνουμε με τις ιατρικές συσκευές. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι για κάποια από αυτά έχουν γίνει μελέτες που έχουν συγκρίνει τα αποτελέσματά τους με κλασικούς καταγρεφείς και έχουν αποδείξει ικανοποιητικό βαθμό εγκυρότητας.

Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω το smartwatch για καρδιογράφημα;

Για καρδιογράφημα με την στενή ένοια του όρου όχι! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την παρακολούθηση του ρυθμού και καλό θα ήταν να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό για την χρήση του ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες περιπέτιες.