Το ρολόι μου έδειξε ταχυκαρδία.

ρολόι καρδιακός ρυθμός

Τι συμβαίνει όμως όταν ο αλγόριθμος από το ρολόι, διαπιστώσει κάποια παθολογική κατάσταση, όπως ταχυκαρδία, βραδυκαρδία ή αρρυθμία;

“Το ρολόι μου έδειξε ταχυκαρδία” ή “Το ρολόι μου έδειξε αρρυθμία”, είναι η συχνότερη ερώτηση σχετικά με τα έξυπνα ρολόγια (smartwatch) και γενικά ρολόγια με δυνατότητα μέτρησης διαφόρων ζωτικών σημείων, βρίσκονται σήμερα στα περισσότερα χέρια, κυρίως των νέων ανθρώπων. Μέτρηση καρδιακών παλμών και ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι μέσα στις δυνατότητες μέτρησης των συσκευών αυτών. Οι χρήστες καταγράφουν την καρδιακή δραστηριότητα κατά την άθληση, κατά τον ύπνο ή κατά τυχαία διαστήματα. Ενσωματωμένοι αλγόριθμοι στο ρολόι επίσης μετρούν δεδομένα και εμφανίζουν στον χρήστη αποτελέσματα για την διάρκεια του ύπνου, τον αριθμό των βημάτων που έκανε, πόσες θερμίδες έκαψε, ποιος ήταν ο μέσος όρος των καρδιακών παλμών κ.λπ.

Έχουν αυξηθεί σημαντικά οι ερωτήσεις, σε εμάς τους καρδιολόγους, σχετικά με τέτοιες καταγραφές από τέτοιου είδους συσκευές. Δεν είναι εύκολη η απάντηση, γιατί οι συσκευές αυτές, δεν αποτελούν διαγνωστικά μέσα τα οποία μπορούν θεσπίσουν διάγνωση. Από την άλλη είναι χρήσιμα εργαλεία τα οποία μπορούν να δώσουν κάποια ένδειξη για την ύπαρξη κάποιας αρρυθμίας. Η ένδειξη αυτή θα πρέπει να εκτιμηθεί και να αξιολογηθεί από κάποιον ειδικό ο οποίος θα αποφανθεί για το πως θα διερευνηθεί η ένδειξη και πως θα γίνει η διάγνωση.

Οι περισσότεροι χρήστες ζητούν να μάθουν τι μπορεί να τους συμβαίνει όταν το ρολόι τους καταγράψει πολλούς παλμούς ή σημαντικά χαμηλούς παλμούς. Έχει σημασία πριν απαντήσουμε σε τέτοιες ερωτήσεις να λάβουμε υπ’ όψιν πάρα πολλού παράγοντες όπως:

  • Τι αισθητήρα έχει το ρολόι
  • Είχε συμπτώματα ο χρήστης
  • Πόση διάρκεια είχε το συμβάν
  • Υπό ποιες συνθήκες συνέβη (άσκηση, ύπνος, ηρεμία)
  • Έχει άλλα προβλήματα υγείας

Πρέπει να τις λαμβάνουμε υπ’ όψιν αυτές τις καταγραφές;

Από την στιγμή που κάποιος έχει μια τέτοια συσκευή και αυτή καταγράψει παθολογικό εύρημα, δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Θα πρέπει να αξιολογηθεί διότι μπορεί να είναι μια πολύ σημαντική πληροφορία για την ύπαρξη κάποιας παθολογικής κατάστασης. Από την άλλη οι χρήστες τέτοιων συσκευών θα πρέπει να έχουν μια στοιχειώδη ενημέρωση σχετικά με το τι είναι ο καρδιακός παλμός, γιατί τον μετράμε, πότε αυξάνει φυσιολογικά, πότε επιβραδύνει κ.λπ.